Warning: Use of undefined constant NA_STRONIE_GLOWNEJ - assumed 'NA_STRONIE_GLOWNEJ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /zabytkiregionu/include/actions/logowanie.inc.php on line 328
Zabytki regionu

Grb Leopolda Szerauca i jego syna Jerzego w Korzeniowie

Adres: Korzeniw 74b, powiat dbicki (naprzeciwko kocioa p.w. w. Anny)

Czas powstania: XX wiek

Stan zachowania: bardzo dobry

Rys Historyczny:

Leopold Szerauc nazwisko rodowe Scherautz - pikarz i lekkoatleta, reprezentujcy polski klub `Czarni Lww`, chodziarz. Startowa take w biegach przeajowych, skoku o tyczce i biegach przeszkodowych. 4 padziernika 1907 we Lwowie ukoczy chd na 50 kilometrw z czasem 5:53:18,0. 12 grudnia 1921 Polski Zwizek Lekkiej Atletyki zatwierdzi ten rezultat jako pierwszy rekord Polski w tej konkurencji. 4 czerwca 1908 wzi udzia w chodzie na 70 kilometrw (ze Stryja do Lwowa). Zaj 2. miejsce z czasem 9:26:00. Rodzina Szeraucw przybya do Polski z Austrii w XIX wieku. Leopold Szerauc ukoczy take szko inynierii wiertniczej. Na Kaukazie pozna swoj on, Wand Urbanowicz, ktr polubi w momencie wybuchu rewolucji w Rosji. By jednym z dyrektorw Spki Naftowej `Pollon` z siedzib we Lwowie, ktra zajmowaa si wydobywaniem ropy i gazu w Dolinie, Borysawiu, Frankowie, Rwnem i w Strach. Publikowa w dwutygodniku `Przemys naftowy`. Podczas pierwszej wojny wiatowej rodzina Szerauc zdecydowaa si spolszczy nazwisko Scherautz na Szerauc, wybierajc obywatelstwo polskie. Leopold i Wanda Szeraucowie mieli dwch synw- Edwarda i Jerzego. Korzeniw kupili w 1936/1937 i byli jego ostatnimi wacicielami. Jerzy z rodzicami zamieszkiwa Korzeniw podczas II wojny wiatowej na stae i zajmowa si majtkiem korzeniowskim. W majtku przebywali liczni wysiedleni. Niemcy naciskali na Leopolda Szerauca, by sta si volksdeutschem i wrci do dawnego nazwiska, ale on odrzuci ich propozycj, co wwczas byo niebezpieczne. Jerzy Szerauc nalea do ZWZ AK, nosi pseudonim `Szary`. Na wiosn 1940 roku w gorzelni korzeniowskiej Jerzy ukry bro przeciwpancern (pepans). Ten model polski by bardzo ceniony za granic i postanowiono o przeniesieniu tego modelu na stron wgiersk, i dalej do Francji bd Anglii. Podczas akcji `Burza` Jerzy Szerauc zostaje wysany do Korzeniowa i odcity od swojej jednostki. Dwr w Korzeniowie jest peen uchodcw, midzy innymi przebywa tu caa rodzina Reyw z Przecawia. Po wojnie Jerzy zamieszkuje na Pikuwce (by to folwark majtku przecawskiego-obecna Tuszyma). Zostaje wezwany przez NKWD i jest badany przez pukownika Wokowyjskiego. W krtkim czasie potem zostaje uwiziony wraz z liczn grup znajomych w zamku wiziennym w Rzeszowie, skd jest wywieziony do Rosji w okolice Tuy i pracuje w pytkich kopalniach wgla. Po rozmowach Mikoajczyka Rosja robi gest, wysyajc pierwszy transport onierzy AK do Polski, w ktrym znajduje si Jerzy. eni si z Cecyli Rey z Przecawia, wyjedaj do Francji, gdzie Jerzy zajmuje si handlem drewna budowlanego. Maj czworo dzieci :Kasi, Zosi, Jerzego i Weronik). Przyjedaj do Polski-do Korzeniowa i do Przecawia.

Tagi: #Szerauc #dwr-Korzeniw #grb-Leopolda-Szerauca #gmina-yrakw #Podkarpacie #Babi-mr

Opis obiektu:

Marmurowy nagrobek znajduje si na cmentarzu historycznym w Korzeniowie. Na pycie widnieje napis:

`Szerauc Leopold *18 VI 1887 + 23 IV 1943 / Jerzy syn *27 I 1922 + 11 VI 1982 w Montresor`.

Pochowany jest tu tylko Leopold, Jerzy spoczywa w Montresor, we Francji.

Komentarze:

Żaden komentarz jeszcze nie został dodany!