Odeszli, ale pamiętamy...

Odeszli, ale pamiętamy - wycieczka po nekropoliach

Gminy Stare Babice

Data: 02 listopada 2016; godz. 13.00

Miejsce: Urząd Gminy Stare Babice, ul. Rynek 21; Stare Babice

Druga autokarowa wycieczka edukacyjna, a ostatnia z cyklu starobabickich opowieści historycznych aktywność, to pełna zadumy opowieść o przeszłości Gminy Stare Babice, tworzonej przez ludzi, których pośród nas już nie ma. Ich życie, czyny i często – bohaterstwo, tworzą wciąż żywą pamięć o minionych czasach, a doczesne szczątki spoczywają na znajdujących się na terenie Gminy nekropoliach.

W trakcie objazdowej edukacyjnej wycieczki autokarowej odwiedzimy m.in.: cmentarz parafialny w Starych Babicach z nagrobkami z przełomu XIX/XX wieku (wśród pochowanych m.in. aktor Henryk Borowski); cmentarz wojenny z 373 mogiłami z czasów II wojny światowej: żołnierzy Wojska Polskiego poległych w 1939, powstańców, partyzantów AK Zgrupowania Kampinos oraz ludności cywilnej pomordowanej w okresie okupacji czy wpisany do rejestru zabytków cmentarz w Borzęcinie Dużym.

Udział w projekcie „Od Siemowita II do księdza Jana Twardowskiego! Starobabickie opowieści historyczne” jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych, dzięki współfinansowaniu zadania ze środków Gminy Stare Babice.