Słynne kobiety Gminy Stare Babice

obecnej Gminy Stare Babice

Data: 21 czerwca 2016; godz. 16.30

Miejsce: Polana w Lipkowie

Lato zbliża się wielkimi krokami a piękna pogoda zachęca do spędzania czasu na łonie natury. Czyż można wyobrazić sobie lepsze miejsce na wypoczynek niż pełna kolorów lata polana, otoczona skąpanymi w słońcu drzewostanami Kampinoskiego Parku Narodowego?

Na czwartą z cyklu starobabickich opowieści historycznych prelekcję wybraliśmy miejsce niezwykłe - urokliwą i cenną przyrodniczo otulinę Kampinoskiego Parku Narodowego - Polanę w Lipkowie. To tutaj, wśród koncertu starobabickiej przyrody: szumu drzew, śpiewu ptaków czy trzepotu skrzydeł motyli, przybliżymy Państwu wizerunek słynnych i zasłużonych dla Gminy Stare Babice kobiet. Justyna Działyńska, Klaudyna Potocka czy Tekla Rapacka to tylko niektóre przedstawicielki płci pięknej, związane z terenem dzisiejszej gminy Stare Babice, którym  historia zawdzięcza niebywałą odwagę w służbie ojczyzny czy filantropię…

Prelekcja będzie połączona z uroczystym zakończeniem roku akademickiego Starobabickiego Uniwersytetu III wieku.

Spotykamy się na Polanie w Lipkowie o godz. 16.30 w dn. 21.06.2016 (wtorek).

Udział w prelekcji jest bezpłatny i otwarty na wszystkich zainteresowanych bliższym poznaniem historii i kultury swojej „małej ojczyzny”. Serdecznie zapraszamy!

Projekt „Od Siemowita II do księdza Jana Twarowskiego! Starobabickie opowieści historyczne” jest współfinansowany ze środków Gminy Stare Babice.