Naoczni świadkowie historii - wolskie wspomnienia z czasów II wojny światowej

Na co dzień chodzą ulicami naszego miasta, mieszkają w nim, żyją jak my wszyscy, tyle że od większości z nas - znacznie dłużej. Tylko z rzadka, przy okazji takich dat - jak 80 rocznica wybuchy drugiej wojny światowej, przypominamy sobie o tym, że to właśnie dzięki Nim żyje to miasto - że to Oni jako pierwsi zaczęli podnosić je z gruzów, w jakie zmieniło się podczas długich lat wojny.

Kiedy słuchamy opowieści o minionych czasach z czyichś ust, historia nabiera wymiaru i przestaje być abstrakcją. To, co dziś dla nas jest historią, kiedyś dla Kogoś było teraźniejszością, w ten czy inny sposób kształtowaną, ale też kształtującą, sprawiającą, że dziś Ci ludzie są tymi kim są.

Pagnąc zachować w pamięci wspomnienia bohaterów "tamtych dni", Fundacja Hereditas we współpracy z Wydziałem Kultury dla Dzielnicy Wola m.st. Warszawy oraz Społeczną Radą Kombatancką powołaną przy Zarządzie Dzielnicy Wola, w ramach projektu: Naoczni świadkowie historii - wolskie wspomnienia z czasów II wojny światowej" opracowała cykl 4-ch filmów - wywiadów z uczestnikami walki o wolność:

1. Janina Marciniak - Związek Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych

2. Maria Stroińska - Stowarzyszenie Byłych Więźniów Obozów Koncentracyjnych