"Mokotowski przewodnik literacki" Pawła Dunina-Wąsowicza

Mokotowski przewodnik literacki

nowa książka
Pawła Dunina-Wąsowicza
z serii przewodników literackich po dzielnicach Warszawy

Mokotowski przewodnik literacki Pawła Dunina-Wąsowicza to książka opartym na jedynym w swoim rodzaju pomyśle merytorycznym, artystycznym i edytorskim, kontynuująca rozwiązania wypracowane przez Autora w Żoliborskim przewodniku literackim (2017 r.) i Praskim przewodniku literackim (wydanym w 2018 r. przez Fundację Hereditas przy udziale środków Miasta Stołecznego Warszawy).

Koncepcja książki polega na ujęciu na jej łamach omówień i odniesień do różnorodnych źródeł literackich, w których w jakikolwiek sposób pojawia się Mokotów. To pierwszy taki przewodnik po Mokotowie – po miejscach, które pojawiają się na łamach książek, opowiadań, wierszy, tekstów piosenek, komiksów i in., u pisarzy od dawnych po współczesnych: od Sienkiewicza, Dołęgi-Mostowicza, Gojawiczyńskiej, Marii Dąbrowskiej, Iwaszkiewicza czy Gombrowicza, poprzez Bahdaja, Tyrmanda, Grzesiuka, Nowakowskiego czy Białoszewskiego, do Joanny Chmielewskiej, Krzysztofa Vargi, Jacka Dehnela, Sylwii Chutnik i wielu innych.

W Mokotowskim przewodniku literackim znajdą się omówienia ok. 300 źródeł literackich, w których pojawia się Mokotów. Ta książka – podobnie jak poprzednie dwa tomy wydane w ramach serii (przewodniki literackie po Żoliborzu i Pradze) – wyznacza nowe trendy w upowszechnianiu kultury i sztuki w Warszawie, poprzez interdyscyplinarne łączenie literatury, wiedzy o mieście, jego topografii, zabytkach, mieszkańcach, twórcach etc.

Takiego przewodnika po Mokotowie jeszcze nie znaliście! Już pod koniec 2019 r. będziecie mogli z nim zwiedzać jedną z najbardziej interesujących dzielnic Warszawy!

JUŻ MAMY OKŁADKĘ!!

***

Paweł Dunin-Wąsowicz – warszawiak, dziennikarz, publicysta, krytyk literacki, varsavianista, redaktor naczelny miesięcznika „Lampa", założyciel wydawnictwa Lampa i Iskra Boża, autor kilkunastu książek. To wybitna osobowość artystyczna, erudyta, pasjonat tworzący wysokiej jakości dzieła literackie czy artystyczne (śpiewa i gra na gitarze w zespole Meble). Twórczo łączy odwołania do kanonu literatury z odniesieniami do książek niszowych, pisarzy zapomnianych lub współczesnych o jeszcze niewyrobionej marce. W 2017 r. ukazało się I i II wydanie Żoliborskiego przewodnika literackiego Pawła Dunina-Wąsowicza - na łamach którego autor wskazał ok. 300 źródeł literackich odwołujących się do rozlicznych miejsc na Żoliborzu. Książka spotkała się z entuzjastycznym przyjęciem różnych środowisk warszawskich, różnych grup wiekowych, a bardzo duże zainteresowanie nią przełożyło się na jej dodruk już w roku pierwszego wydania. W 2018 r. Fundacja Hereditas przy udziale środków Miasta Stołecznego Warszawy wydała Praski przewodnik literacki Pawła Dunina-Wąsowicza, rozwijający rozwiązania przyjęte dla Żloborskiego przewodnika... Zwiedzanie warszawskiej Pragi z literackim przewodnikiem w ręku wniosło nową jakość w poznawaniu tej dzielnicy, na co czytelnik liczyć może również w przypadku Mokotowskiego przewodnika literackiego!

Książka Mokotowski przewodnik literacki Pawła Dunina-Wąsowicza powstaje przy udziale środków
Miasta Stołecznego Warszawy

Patronat medialny: