Najpiękniejsze kościoły i kapliczki przydrożne Gminy Stare Babice

Najpiękniejsze kościoły i kapliczki przydrożne

Gminy Stare Babice

Data: 27 września 2016; godz. 16.30

Miejsce: Urząd Gminy Stare Babice, ul. Rynek 21; Stare Babice

Gmina Stare Babice to miejsce niezwykle atrakcyjne pod względem turystycznym i rekreacyjnym. Obok cennej przyrodniczo otuliny Kampinoskiego Parku Narodowego i licznych zabytków sztuki sakralnej, uroki tych terenów wzbogaca rozsiana po okolicznych miejscowościach tzw. mała architektura – kapliczki, figury, krzyże przydrożne, obeliski upamiętniające historyczne wydarzenia itp. Niektóre z nich pamiętają jeszcze czasy powstania styczniowego (zostały tu bowiem ustawione w latach 60-tych XIX w.). Inne, posłużą jako lekcje historii dla przyszłych pokoleń, symbolizując naszym wnukom czasy dla nas współczesne.

Niniejsza prelekcja to podróż do historii i dziedzictwa kulturowego Gminy, zamkniętego w drewnianych krzyżach, kamiennych bądź murowanych figurach czy obeliskach. Każdy z nich skrywa swoją historię, symbolikę, tradycję, opowieść, którą przed Państwem odsłonimy już we wtorek, 27 września. Spotykamy się tradycyjnie o godz. 16:30 w Urzędzie Gminy Stare Babice, ul. Rynek 21 (nowy budynek urzędu).

Udział w projekcie „Od Siemowita II do księdza Jana Twardowskiego! Starobabickie opowieści historyczne” jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych, dzięki współfinansowaniu zadania ze środków Gminy Stare Babice.