Biblioteka STOLICY poleca!

Dmitrij W. Mitiurin Feldmarszałek Paskiewicz. Historia kariery idealnej
Tłumaczenie: Walentyna Mikołajczyk-Trzcińska
Biblioteka STOLICY, Warszawa 2017

Polskich publikacji poświęconych Paskiewiczowi jest niezwykle mało, choć to jedna z kluczowych postaci historii rozbiorowej Polski. Namiestnikowi poświęcona była publikacja m.in. A.G. Szczerbatowa Rządy księcia Paskiewicza w Królestwie Polskiem 1832-1847, wyd. 1900 r., czy opracowania zbiorowe dot. Królestwa Polskiego i powstania listopadowego. Książka Dmitrija W. Mitiurina ukazuje postać Iwana Paskiewicza, namiestnika Królestwa Polskiego, w kontekście dziejów Polski i Europy, na tle historii Królestwa Polskiego i powstania listopadowego. Autor oparł swoją publikację o nieprzebadane dotąd przez polskich historyków źródła z archiwów Moskwy, Petersburga i Homla, w tym z archiwum osobistego Paskiewicza. Książka prezentuje fakty dotąd nieznane lub znane w innej wersji z życia Paskiewicza i dziejów powstania listopadowego. Uzupełnieniem tekstu opartego o rozbudowany aparat badawczy jest imponujący zestaw barwnych ilustracji.

Do nabycia w Redakcji, DSH, księgarnia B. Prusa, księgarnia PAST-y, antykwariat Gryf, Bibliomania Solec 103, Eureka Saska. Więcej informacji: 603 620 844

Książka dofinansowana ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego