"Od pałacyków na Skarpie po wielką płytę. Spacerkiem po Ursynowie"

Organizowane od kilku lat spacery po Warszawie cieszą się wciąż rosnącą popularnością. Fundacja postanowiła więc poszerzyć pole swego działania o nowe dzielnice, skutkiem czego od sierpnia 2013 r. rusza cykl bezpłatnych spacerów po Ursynowie.

Projekt adresowany jest zarówno do mieszkańców dzielnicy Ursynów, jak i do tych, którzy po prostu lubią spacerować i pozyskiwać nowe infomacje o swoim (lub niekoniecznie swoim) mieście.

Do udziału w spacerach zapraszamy wszystkich: dzieci i młodzież, dorosłych, seniorów. Chcemy obalić wciąż istniejący stereotyp Ursynowa jako sypialni Warszawy i dlatego nasi przewodnicy opowiadać będą zarówno o tych „sztandarowych”, jak i mniej znanych obiektach. Sięgną do historii (także tej odległej), gdy w miejscu wieżowców znajdowały się osady, a dookoła nich szumiał wiekowy las pełen zwierzyny, na którą polować przyjeżdżał sam król. Pójdziemy szukać tych śladów do historycznego Parku w Natolinie i do Lasu Kabackiego. Wizytę złożymy na terenie starego kampusu SGGW oraz Konnych Wyścigów. Opowiemy o poligonie awangardy, jakim w latach 80. XX w. stał się Ursynów, o architektonicznych perełkach, które w wyniku tych eksperymentów powstały. Pojawią się historie o elitach, których przedstawiciele mieszkali w wielkiej płycie, a także wątki filmowe, z kultowych już produkcji.

Zobacz: Harmonogram spacerów

Projekt jest realizowany dzięki dofinansowaniu ze środków m.st. Warszawy.
Czas trwania projektu: lipiec - październik 2013 r.

Projekt współfinansuje