700-lecie Starych Babic - spacery tematyczne

W najbliższych miesiącach, począwszy od lipca, turyści i mieszkańcy gminy Stare Babice będą mogli odwiedzać z przewodnikiem ciekawe miejsca związane z historią, dziedzictwem kultury, współczesnym rozwojem gminy i atrakcjami przyrodniczymi. Spacery poprowadzi - na zlecenie Gminy Stare Babice - Fundacja Hereditas. Każdy ze spacerów będzie trwał od 2 do 3 godzin, w zależności od długości trasy.

W lipcu zapraszamy na następujące spacery:

* 13 lipca 2013 r. (sobota), godz. 16.00-18.00: "Podwarszawskie ścieżki króla Stasia (Lipków, Zielonki)", spotkanie przy kościele w Lipkowie, prowadzi Ewa Andrzejewska, przewodnik warszawski i terenowy

*
21 lipca 2013 r. (niedziela), godz. 17.00-19.00: "Podwarszawskie dolce vita (pałac w Zielonkach)", spotkanie przy wejściu do pałacu, prowadzi Ewa Andrzejewska, przewodnik warszawski i terenowy; po spacerze zapraszamy do udziału w koncercie w ramach Festiwalu Muzycznego w Krainie Chopina (godz. 19.00, wykonawcy: Jadwiga Kotnowska - flet, Anna Sikorzak-Olek - harfa)

* 27 lipca 2013, (sobota), godz. 16.00-18.00: "Rycerze od św. Jerzego (z wizyta w kościele w Borzęcinie Dużym)", spotkanie przy wejściu do kościoła, prowadzi Ewa Andrzejewska, przewodnik warszawski i terenowy

* 3 sierpnia (sobota), godz. 16.00-18:00: "Zagadki kampinoskich wydm",
miejsce spotkania: Lipków, przed wejściem do Kościoła, prowadzi Ewa Andrzejewska, przewodnik warszawski i terenowy

* 10 sierpnia (sobota), godz. 16.00-18:00: "Mars i Syrena - powstańcy na zapleczu Warszawy", (spacer o charakterze historyczno-przyrodniczym)
spotkanie przed wejściem do Cmentarza Wojennego w Starych Babicach, prowadzi Ewa Andrzejewska, przewodnik warszawski i terenowy

* 17 sierpnia (sobota), godz. 16.00-18:00: "Persjarnia pana Paschalisa, czyli lipkowskiej manufaktury historia"
, prowadzi Michał Krasucki, historyk sztuki, przewodnik warszawski, prezes OW TOnZ, spotkanie przed kościołem w Lipkowie

* 24 sierpnia (sobota), godz. 16.00-18:00: "Babickie Madonny, święci Pańscy i Chrystus Frasobliwy, czyli szlakiem babickich kapliczek, krzyży i figur
przydrożnych"
, prowadzi Michał Krasucki, historyk sztuki, przewodnik warszawski, prezes OW TOnZ, spotkanie przed kościołem w Starych Babicach (w rynku).

* 1 września 2013 (niedziela), godz. 14.00: "Wojcieszyn - zwycięstwo pod biało-czerwoną szachownicą", spotkanie w Wojcieszynie przy figurze Matki Bożej, ul. Warszawska 541, prowadzi Ewa Andrzejewska, przewodnik warszawski i terenowy

* 7 września 2013 (sobota), godz. 16.00: "Pielgrzymkowym szlakiem", spotkanie w Starych Babicach przed wejściem do Kościoła Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, prowadzi Ewa Andrzejewska, przewodnik warszawski i terenowy

* 15 września 2013 (niedziela), godz. 16.00: "Podwarszawskie dolce vita (pałac w Zielonkach) - 2. grupa", spotkanie przed wejściem do pałacu w Zielonkach, prowadzi Ewa Andrzejewska, przewodnik warszawski i terenowy

* 21 września 2013 (sobota), godz. 15.00: "Co robią misjonarze na misjach afrykańskich - wycieczka do siedziby Stowarzyszenia Misji Afrykańskich - Centrum Charytatywno-Wolontariackiego Solidarni w Borzęcinie Dużym", wizytę poprzedzi spacer po Borzęcinie, spotkanie w Borzęcinie Dużym przed wejściem na cmentarz, prowadzi Ewa Andrzejewska, przewodnik warszawski i terenowy

* 28 września 2013 (sobota), godz. 15.00: "Jak w gminie dbamy o środowisko (zwiedzanie oczyszczalni ścieków i informacje na temat stacji uzdatniania wody), po zwiedzaniu spacer po okolicy, spotkanie w Starych Babicach przed wejściem do Oczyszczalni, ul. T. Kutrzeby 36, prowadzi Ewa Andrzejewska, przewodnik warszawski i terenowy

* 6 października 2013 - spacer pt. "Architektura rezydencjonalna Gminy Stare Babice, czyli jak drzewiej mieszkano" zbiórka o godz. 15.00 przed Kościołem Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Starych Babicach, prowadzi Ewa Andrzejewska, przewodnik warszawski i terenowy

* 13 października 2013 - spacer pt. "Historie spoad znaku ognia i miecza" - zbiórka godz. 14.30 w Lipkowie na przystanku autobusu 714, prowadzi Ewa Andrzejewska, przewodnik warszawski i terenowy

* 19 października 2013 - spacer pt. "Tajemnice babickiej transatlantyckiej radiostacji z 1923 roku - komunikacja dawniej i dziś" zbiórka godz. 12.00 Latchorzew, ul. Hubala-Dobrzańskiego na przeciw Restauracji "Sushi", prowadzą: Marcin Łada i Ewa Andrzejewska

Zadanie, polegające m.in. na organizacji 15 spacerów tematycznych, realizowane jest w ramach operacji
"Obchody 700-lecia Starych Babic", dofinansowanej ze środków PROW 2007-2013.
Celem projektu jest rozwój turystyki i rekreacji na obszarze Lokalnej Grupy Działania Między Wisłą a Kampinosem, wzrost więzi z regionem zamieszkania, podniesienie wiedzy o atrakcyjnych miejscach i historii Gminy Stare Babice.

Więcej na temat projektu: