Warszawa w krótkich spodenkach. Spacery i gry miejskie dla dzieci i młodzieży

Główny celem projektu jest urozmaicenie oferty edukacyjnej dla dzieci i młodzieży z terenu Warszawy i okolic wiedzy z architektury poprzez popularyzowanie architektury, historii miejsc oraz życia kulturalnego Warszawy. Przekazanie wiedzy na temat "małych ojczyzn" oraz tematów związanych z varsavianą i ogólnie pojętą Warszawą, przekrój przez tradycję i historię po współczesność Warszawy. Wzrost kreatywności, umiejętności pracy w grupie i poruszania się w terenie (gry miejskie).

Projekt składa się z cyklu 7 spacerów - warsztatów aktywizujących oraz 7 gier miejskich w różnych częściach Warszawy i objazdu.  Czas zajęć jaki przewidujemy na spacery i gry miejskie to ok. 2-3 godzin w zależności od dyspozycyjności grup. Większość spacerów/gier miejskich będzie realizowana podczas wakacji szkolnych (w ten sposób umożliwi to dzieciom i młodzieży spędzenie wolnego czasu w sposób ciekawy i edukujący).

Do udziału w projekcie zapraszamy dzieci i młodzież ze szkół warszawskich i podwarszawskich. Zajęcia odbędą się w grupach ok. 20 os. (w przypadku gier miejskich grupa podzielona zostanie na mniejsze podgrupy).

Projekt realizowany jest dzięki dofinansowaniu z m.st. Warszawa