"Aedifico et conservo III. Eskalacja jakości kształcenia zawodowego w Polsce."Lato za miastem"Od pałacyków na Skarpie po wielką płytę. Spacerkiem po Ursynowie"700-lecie Starych Babic - spacery tematyczneWarszawa w krótkich spodenkach. Spacery i gry miejskie dla dzieci i młodzieżyStudeo et Conservo VI edycja (2013) Wolę pójść na Wolę - cykl spacerów po przeszłości i przyszłości dzielnicy
Program projektuHarmonogram spacerówRelacja ze spaceru "Polacy z wyboru - muzułmański cmentarz tatarski" z dn. 19.05Relacja ze spaceru "Niezwykli ludzie związani z Wolą" z dn. 25.05Relacja ze spaceru: "Serialowa Wola" z dn. 1.06Relacja ze spaceru "Zielona Wola " z dn. 8.06Relacja ze spaceru: "Niezwykli ludzie związani z Wolą" z dn. 15.06Relacja ze spaceru "Niezwykli ludzie związani z Wolą" z dn. 16.06Relacja ze spaceru "Kolejowa Wola - okolice Dworca Zachodniego" z dn. 23.06Relacja ze spaceru: "Niezwykli ludzie związani z Wolą" z dn. 29.06Relacja ze spaceru: "Zielona Wola" z dn. 30.06Relacja ze spaceru: "Polacy z wyboru - spacer po Cmentarzu Prawosławnym" z dn. 06.07Relacja ze spaceru: "Wola znaczy kapitał - Młynów" z dn. 07.07Relacja ze spaceru: "Kolejowa Wola - spacer po cmentarzu Stare Powązki - szlakiem warszawskich kolejarzy" z dn. 13.07Relacja ze spaceru "Wola znaczy kapitał" z dn. 14.07Relacja ze spaceru "Kolejowa Wola - okolice dworca Zachodniego" z dn. 20.07Relacja ze spaceru: "Polacy z wyboru - spacer po Cmentarzu Stare Powązki" z dn. 21.07Relacja ze spaceru "Wola znaczy kapitał" z dn. 28.07Relacja ze spaceru " Polalacy z wyboru - spacer po cmentarzu ewangelicko - augsburskim z dn. 4.08Relacja ze spaceru "Wola znaczy kapitał" z dn. 10.08Relacja ze spaceru "Niezwykli ludzie związani z Wolą" z dn. 24.08Relacja ze spaceru "Polacy z wybor - spacer po Starych Powązkach z dn. 1.09Relacja z objazdu autokarowego "Wola bez tajemnic" z dn. 7.09Relacja ze spaceru "Wola znaczy kapitał" z dn. 14.09Relacja ze spaceru "Niezwykli ludzie związani z Wolą" z dn. 15.09Regulamin konkursuGalerie zdjęć
Mecenasi sztuki, czyli jak finansować projekty kulturalne. Projekt edukacyjny dla młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. IV edycja
Wolę pójść na Wolę - cykl spacerów po przeszłości i przyszłości dzielnicy

Dzielnica Wola jest jedną z bardziej kontrastowych dzielnic Warszawy. Oprócz nowoczesnej architektury, dominuje tu duża cześć architektury zabytkowej, a zwłaszcza poprzemysłowej (dawne zaplecze przemysłowe Warszawy. To także dzielnica licznych parków i zieli, obiektów poddanych rewitalizacji). Dzielnica ta cieszy się dużą różnorodnością tematyczną, architektoniczną i historyczną. Propagowanie wiedzy podczas cyklicznych spacerów  na terenie Dzielnicy, przyczyni się do wzbogacenia oferty kulturalnej oraz pozwoli na zintegrowanie  mieszkańców.

Projekt będzie polegał na zrealizowaniu  cyklu spacerów pod hasłem „Wolę iść na Wolę - cykl spacerów po przeszłości i przyszłości dzielnicy”. Zadanie będzie miało na celu wzbogacenie i promowanie dziedzictwa kulturowego na Woli w szczególności obiektów wpisanych do Rejestru Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków,  pozostałości po przemysłowej dzielnicy - cegielne, fabryki, browary, tabory  kolejowe, kamienice, obiekty podlegające rewitalizacji. Jeden ze spacerów chcielibyśmy poświęcić tematyce getta warszawskiego.

Czas trwania projektu: maj - wrzesień 2013 r.

Projekt jest realizowany dzięki dofinansowaniu ze środków m. st. Warszawy