Warszawskie dziedzictwo postindustrialne

Fundacja Hereditas zaprasza do udziału w 4. edycji festiwalu "Warszawskie dziedzictwo postindustrialne. Warsztaty - wykłady - prezentacje"

W latach 2008-2010 w ramach festiwalu realizowaliśmy cykl spotkań poświęconych stołecznym obiektom poprzemysłowym i historii przemysłu w Warszawie. W ramach tegorocznej edycji - od maja do grudnia 2011 r. - na terenie wybranych obiektów poprzemysłowych w Warszawie odbywać się będą wykłady, prezentacje, warsztaty fotograficzne poświęcone historycznej architekturze poprzemysłowej, wystawy.

Od czerwca do sierpnia zapraszamy do udziału w kolejnej odsłonie cieszących się dużym zainteresowaniem warsztatów "architektura postindustrialna Warszawy w obiektywie". Warsztaty poprowadzi Stanisław Fitak (Związek Polskich Artystów Fotografików). Warsztaty zakończą się konkursem z nagrodami (zobacz: REGULAMIN KONKURSU) oraz wystawą nagrodzonych prac. Liczba miejsc w warsztatach jest ograniczona - prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego i przesłanie na adres: karolina.marcinkowska@fundacja-hereditas.pl. Warsztat inauguracyjny - 18.06, godz. 11.00, d. fabryka Norblina, ul. Żelazna 51/53.

W miesiącach: wrzesień - październik zaprosimy Państwa do udziału w cyklu wędrówek poznawczych szlakiem dziedzictwa poprzemysłowego Warszawy, które poprowadzą uznani varsavianiści.

Realizacji projektu towarzyszyć będzie wydanie książki "Warszawskie Dziedzictwo Postindustrialne" Michała Krasuckiego, która będzie zawierać obszerną informację nt. aktualnego stanu stołecznych zabytków poprzemysłowych. Na przestrzeni ostatnich dwóch-trzech lat niektóre obiekty, uwiecznione na łamach wydanego w ramach poprzednich edycji projektu "Katalogu warszawskiego dziedzictwa przemysłowego" M. Krasuckiego (cz. 1 i 2), zniknęły z krajobrazu miasta lub zostały mniej lub bardziej udolnie przekształcone. To znak, że dla wielu właścicieli wciąż niedostrzegalny jest potencjał tkwiący w poprzemysłowych murach. W odpowiedzi na głosy Czytelników "Katalogu..." do książki wprowadzone zostaną także wybrane obiekty komunalne i niektóre obiekty powojskowe.

Nabór na IV edycję warsztatów "Architektura postindustrialna w obiektywie" został zamknięty.

Inauguracja festiwalu 2011: 26 maja 2011 (czwartek), o godz. 17.30 w siedzibie Fundacji Hereditas, ul. Marszałkowska 4 lok. 4.

Udział we wszystkich spotkaniach festiwalu jest bezpłatny.

Projekt powstaje przy współpracy finansowej
Miasta Stołecznego Warszawy

Partnerzy projektu