Studeo et conservo 2010 - edycja dla dorosłych

Zapraszamy dorosłych z terenu Warszawy do udziału w
IV edycji warsztatów z szeroko pojętej ochrony i konserwacji zabytków.

W związku z dużym zainteresowaniem realizacją projektu w latach 2007, 2008 i 2009, w roku bieżącym przygotowaliśmy specjalną edycję projektu przeznaczoną dla osób dorosłych Szczegóły projektu w odpowiednich zakładkach (patrz obok).

• Chcesz wiedzieć, co to jest konserwacja zabytków i jak się ją prawidłowo wykonuje?
  • Na czym polega ochrona zabytków?
  • Co to jest rewitalizacja?

Na te i szereg innych pytań odpowiedzą podczas naszych zajęć specjaliści - historycy sztuki, konserwatorzy, muzealnicy.

W programie warsztaty w pracowniach konserwacji zabytków, laboratoria (w tym kurs konserwacji metalu), wykłady, eksploracje terenowe, warsztaty kaligrafii, objazd badawczy szlakiem dziedzictwa poprzemysłowego Łodzi. Wykłady i warsztaty prowadzone będą przez współpracujących z Fundacją Hereditas historyków sztuki, konserwatorów, architektów, muzealników. Wszystkie zajęcia prowadzone będą przy bezpośrednim kontakcie z obiektami zabytkowymi. Wkrótce szczegółowy program warsztatów. Formularz zgłoszeniowy w załączeniu (prosimy o zaznaczenie: edycja dla dorosłych).

Projekt powstaje przy współpracy finansowej
Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz
Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy