Warszawskie dziedzictwo postindustrialne. Warsztaty - wystawy - prezentacje. Festiwal 2010. (III edycja)

Już po raz trzeci Fundacja Hereditas zaprasza do udziału w festiwalu "Warszawskie dziedzictwo postindustrialne. Warsztaty - wykłady - prezentacje"

W latach 2008 i 2009 w ramach festiwalu odbywały się spotkania poświęconych stołecznym obiektom poprzemysłowym oraz historii przemysłu w Warszawie. W ramach tegorocznej edycji (od maja do listopada 2009 r.) na terenie Gazowni Warszawskiej i innych, wybranych obiektów poprzemysłowych w Warszawie, odbywać się będą wykłady, prezentacje, warsztaty fotograficzne poświęcone historycznej architekturze poprzemysłowej, wystawy. Tematem wiodącym tegorocznej edycji będą wielokulturowe korzenie warszawskiego przemysłu.

Realizacji projektu towarzyszyć będzie wydanie 2. tomu "Katalogu Warszawskiego Dziedzictwa Postindustrialnego" Michała Krasuckiego.

Otwarcie festiwalu 2010 odbędzie się 29 maja, o godz. 11.00, na terenie Muzeum Gazownictwa, ul. Kasprzaka 25. W ramach otwarcia zapraszamy na prelekcje:

• "Gazownia Warszawska - historia, obiekty, dziedzictwo" - Zygmunt Marszałek, Dyrektor Muzeum Gazowni Warszawskiej
  • "Wielokulturowe korzenie warszawskiego dziedzictwa postindustrialnego" - Michał Krasucki

Od 19 czerwca 2010 do 30 sierpnia 2010 odbywać będą się warsztaty fotograficzne w wybranych obiektach poprzemysłowych Warszawy; warsztaty poprowadzi Stanisław Fitak.
Spotkanie organizacyjne w dniu 19 czerwca o godz. 11:00 na terenie Muzeum Gazownictwa.
Nabór na warsztaty został zamknięty.

Warsztaty zakończą się konkursem z nagrodami (zobacz: REGULAMIN KONKURSU).
Najlepsze prace będzie można obejrzeć na wystawie w Warszawskiej Gazowni.

W miesiącach: wrzesień - październik już tradycyjnie zaprosimy Państwa do udziału w cyklu wędrówek poznawczych szlakiem dziedzictwa poprzemysłowego Warszawy, które poprowadzą uznani varsavianiści.

Udział we wszystkich spotkaniach festiwalu jest bezpłatny.

Projekt powstaje przy współpracy finansowej
Miasta Stołecznego Warszawy

PARTNERZY