"Praga wielu kultur - moje korzenie, mój świat"

wykłady, warsztaty, konkursy, projekty multimedialne dla dzieci i młodzieży z warszawskiej Pragi

1 października - 30 listopada 2008

Zapraszamy dzieci  młodzież z warszawskiej Pragi do udziału w nowym
interdyscyplinarnym projekcie edukacyjnym

W ramach pierwszej części projektu zapraszamy Was na wędrówki poznawcze szlakiem historii i zabytków Pragi (patrz: Harmonogram wędrówek) oraz do udziału w warsztatach (inwentaryzacje zabytków, warsztaty fotograficzne, plenery artystyczne itp.). Pierwsza część ma za zadanie przygotować Was do konkursu z nagrodami (patrz: Konkurs).

Trwałym efektem realizacji projektu będzie portal internetowy dotyczący Pragi, jej historii oraz współczesnego oblicza, elektroniczna baza zabytków Pragi oraz interaktywna mapa dzielnicy. Autorami tekstów i zdjęć będą dzieci i młodzież z Pragi.

Zapraszamy do udziału!

Pierwsze zajęcia projektu "Praga wielu kultur" odbędą się dn. 18.10 (sobota), godz. 10.00, spotkanie przy katedrze św. Floriana.

Harmonogram wędrówek

Harmonogram warsztatów

Konkurs kategorie

1. utworzenie portalu internetowego o historii i zabytkach Pragi z pogranicza trzech kultur dzielnicy - z informacją o jej wielokulturowych korzeniach, zasobach praskiego dziedzictwa - z pogranicza trzech kultur, a także o dziedzictwie niematerialnym Pragi: obyczaje, obrzędy, tradycje, nazewnictwo ulic itp. Projekty należy składać w postaci elektronicznej (teksty, zdjęcia, wywiady z mieszkańcami Pragi, historie zasłyszane od dziadków, sąsiadów i in.). Zapraszamy do konkursu autorów indywidualnych oraz zespoły! Po zakończeniu projektu istnieje możliwość kontynuowania współpracy z Fundacją Hereditas przy tworzeniu i aktualizacjach portalu.
  2. utworzenie bazy (CD) zabytków z pogranicza trzech kultur Pragi, z pełną informacją o wielokulturowych korzeniach dzielnicy, zasobach praskiego dziedzictwa - z pogranicza trzech kultur, a także o dziedzictwie niematerialnym Pragi: obyczaje, obrzędy, tradycje, nazewnictwo ulic itp. Baza posłuży upowszechnieniu wiedzy o historycznym przenikaniu kultur w obszarze realizacji projektu, promocji dotąd nieznanego szerzej praskiego dziedzictwa wśród młodzieży z innych dzielnic Warszawy; baza wydana na CD będzie nieodpłatnie rozprowadzana wśród szkół z terenu Warszawy. Do tworzenia bazy zapraszamy autorów indywidualnych oraz zespoły.
  3. utworzenie interaktywnej, audio-wizualnej mapy zabytków Pragi (prezentacja CD) świadczących o jej wielokulturowych korzeniach. Wydana na CD będzie nieodpłatnie rozprowadzana wśród szkół z terenu Warszawy. Do tworzenia bazy zapraszamy autorów indywidualnych oraz zespoły.

Projekt jest realizowany przy zaangażowaniu środków finansowych
Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy

PARTNERZY