Warszawskie dziedzictwo postindustrialne

Warszawskie dziedzictwo postindustrialne
warsztaty, wystawy, prezentacje
(festiwal 2008)

Fundacja Hereditas, przy współpracy Muzeum Techniki i Muzeum Przemysłu d. Fabryka Norblina. Oddz. Muzeum Techniki w Warszawie oraz miesięcznika "STOLICA" otwiera I edycję festiwalu
"Warszawskie dziedzictwo postindustrialne"
.

Od maja do października 2008 r., na terenie Fabryki Norblina i innych, wybranych obiektów poprzemysłowych w Warszawie, odbywać się będą wykłady, prezentacje, wędrówki poznawcze, warsztaty fotograficzne poświęcone historycznej architekturze poprzemysłowej, warsztaty artystyczne dla dzieci i młodzieży i inne atrakcje. Odwiedzimy m.in. Warszawską Wytwórnię Wódek "Koneser", Gazownię Warszawską, Fabrykę Norblina, ZM URSUS, stołeczne hale targowe (patrz: Program)

17 maja 2008 o godz. 10.30 festiwal uroczyście otworzył
inż. Jerzy Jasiuk, Dyrektor Muzeum Techniki,
po czym odbył się wykład Michała Krasuckiego (Towarzystwo Opieki nad Zabytkami) pt. "Dziedzictwo postindustrialne a historia Warszawy".

Do udziału w projekcie zapraszamy mieszkańców Warszawy, mile widziani turyści,
udział we wszystkich imprezach festiwalu będzie otwarty, bezpłatny.

Projekt powstaje przy współpracy finansowej
Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy

Fundacja Hereditas uprzejmie dziękuje firmom Juvenes oraz BBI Development NFI SA za udostępnienie pomieszczeń d. Warszawskiej Wytwórni Wódek "Koneser" na potrzeby projektu.

Partnerzy projektu:
Polska Izba Artystów Konserwatorów Dzieł Sztuki