Studeo et conservo 2008

Zobacz: Galerię: Dwory i pałace Mazowsza

Zapraszamy dzieci i młodzież z terenu Warszawy do udziału w II edycji warsztatów z szeroko pojętej ochrony i konserwacji zabytków. W związku z dużym zainteresowaniem ubiegłoroczną realizacją projektu, w roku bieżącym przygotowaliśmy dla Was dwie edycje warsztatów: wiosenno-letnią i jesienno-zimową. A w ramach zajęć - jeszcze więcej atrakcji, zajęcia w nowych pracowniach (m.in. konserwacji drewna i mebli), zaplanowaliśmy wizyty na terenach najciekawszych prac konserwatorskich w Warszawie (szczegóły programu w ramce obok). Zaprosimy Was na objazd naukowo-badawczy - szlakiem dworów i pałaców Mazowsza. W naszym Konkursie możesz zdobyć atrakcyjne nagrody oraz ...tytuł Młodego Opiekuna Dziedzictwa Kultury! Już dziś zgłoś swój udział - liczba miejsc ograniczona!
Pierwsze zajęcia już w maju!

• Chcesz wiedzieć, co to jest konserwacja zabytków i jak się ją prawidłowo wykonuje?
  • Na czym polega ochrona zabytków?
  • Co to jest rewitalizacja?

Na te i szereg innych pytań odpowiedzą podczas naszych zajęć specjaliści - historycy sztuki, konserwatorzy, muzealnicy (patrz ramka obok - Trenerzy).

Projekt powstaje przy współpracy finansowej
Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy

Patroni medialni