Studeo et Conservo XI edycja (2018-2019)

STUDEO ET CONSERVO XI (2018-2019)

W 2019 r. kontynuujemy XI edycję Waszego ulubionego projektu o zabytkach! Jak co roku młodzież z warszawskich szkół poznaje razem z nami zabytki poprzez wizyty studyjne w warszawskich kamienicach, budynkach użyteczności publicznej i fabrykach, a także - podczas objazdów naukowo-poznawczych - w mazowieckich dworach i pałacach. Wizyty te są szczególne ze względu na to, że podczas nich nasi prowadzący zapoznają młodzież z fascynującymi aspektami konserwacji zabytków! Jak odtworzyć sztukaterię, zrobić odkrywkę stratygraficzną i dowiedzieć się, jaki kolor miała polichormia elewacji, jak wymierzyć detal architektoniczny i przygotować rysunek inwentaryzacyjny - tego wszystkiego uczymy uczestników naszych warsztatów.

Dziesięć poprzednich edycji projektu Studeo et Conservo to blisko dziesięć lat doświadczeń, nawiązywania kontaktów z konserwatorami i właścicielami zabytków, dziesiątków wizyt studyjnych z młodzieżą w pracowniach konserwatorskich i na terenie obiektów zabytkowych, w których trwały lub trwają prace konserwatorskie. Dzięki temu nasze warsztaty są zawsze niezapomnianą przygodą, a często także początkiem wielkiej przyjaźni z... zabytkami!

WYNIKI KONKURSU!!!

Projekt STUDEO ET CONSERVO XI (2018-2019)
powstaje przy współpracy finansowej
Miasta Stołecznego Warszawy