Wolę pójść na Wolę - audioprzewodnik

Zapraszamy mieszkańców Woli oraz pozostałych dzielnic m.st. Warszawy do wspólnego odkrywania regionalnej tożsamości Dzielnicy Wola. Tego lata, wspólnie z warszawskimi przewodnikami odwiedzimy najbardziej charakterystyczne dla naszej historii - tej lokalnej, jak i tej narodowej - miejsca. Przybliżymy sylwetki osób zasłużonych dla polskiej państwowości - opowiemy o ich wymownych czynach, dążeniach, które wywarły wpływ na losy naszego kraju.

Harmonogram spacerów

Lp. Tytuł spaceru  Data i godzina  Miejsce spotkania
1.  Za murami małego getta 8.06.2019; 15.00 ul. Złota 62
2. Spacer z Kercelakiem w tle 15.06.2019; 15.00

ul. Karolkowa róg

ul. Wolskiej

3. Niemi świadkowie ludzkich losów - architektura w czasach wojny 22.06.2019; 15.00 ul. Żelazna róg ul. Żytniej
4. Koło w czasach okupacji niemieckiej 06.07.2019; 15.00 ul. Deotymy róg ul. Brożka
5. „Chłopcy silni jak stal”, czyli śladami batalionów Zośka i Parasol 13.07.2019; 15.00 ul. Wolska 40
6. Chrobry w Powstaniu Warszawskim 20.07.2019; 15.00 ul. Chłodna 25
7. Spacer Bohaterowie wojennych dni –  opowieść  o znanych ludziach związanych z Wolą  27.07.2019; 15.00 ul. Wolska róg ul. Redutowej (po stronie Kościoła pw. św. Wawrzyńca)
8. Rzeź Woli    03.08.2019; 15.00

Al. Solidarności róg

ul. Leszno

9. O Armii Krajowej raz jeszcze 10.08.2019; 15.00 Cmentarz Stare Powązki – przed Bramą Św. Honoraty
10. Bo wolność krzyżami się mierzy… 24.08.2019; 15.00 przed głównym wejściem na cmentarz Powązki Wojskowe, ul. Powązkowska 43/45

Obok w/w spacerów, projekt przewiduje także powstanie - złożonej z 10 punktów - dźwiękowej ścieżki dydaktycznej "Wolskie szlaki historii", opisującej znamienne dla Dzielnicy Wola i m.st. Warszawy wydarzenia.