"Praski przewodnik literacki" Pawła Dunina-Wąsowicza

Praski przewodnik literacki

nowa książka
Pawła Dunina-Wąsowicza

Co w Pradze było i jest ciekawego dla pisarzy? Którzy z nich mieszkali na Pradze kiedyś, a którzy współcześnie, i co z tego wynikło dla literatury? O praskich szynkach pisali niegdyś Janusz Korczak i Tadeusz Dołęga-Mostowicz,
o lunaparku - Pola Gojawiczyńska i Michał Choromański, o praskich bazarach – Leopold Tyrmand i Waldemar Łysiak, a o stadionie – Piotr Wojciechowski i Mirosław Nahacz. Ale w którym momencie Szmulki przestały być w książkach tłem dla proletariackich sag, a stały się ulubionym żerowiskiem fantastów? Odpowiedzi na te i inne pytania będzie można znaleźć w Praskim przewodniku literackim, skreślonym piórem Pawła Dunina-Wasowicza, przygotowywanym do wydania przez Fundację Hereditas.

Koncepcja książki - podobnie jak to było w przypadku Żoliborskiego przewodnika literackiego (2017) Pawła Dunina-Wąsowicza - polega na ujęciu na jej łamach omówień i odniesień do różnorodnych źródeł literackich, w których w jakikolwiek sposób pojawia się warszawska Praga. Będzie to zatem nowatorski, pierwszy taki przewodnik po Pradze – po miejscach, które zaistniały na łamach książek, opowiadań, wierszy, tekstów piosenek, komiksów i in., u pisarzy od dawnych po współczesnych: od Mickiewicza, poprzez Sienkiewicza, Gojawiczyńską, Gałczyńskiego czy Tuwima, do Tyrmanda, Nowakowskiego, Hłaski, Konwickiego, ale też Stasiuka, Vargi, Masłowskiej i wielu innych.

W Praskim przewodniku literackim znajdą się omówienia ok. 300 źródeł literackich, w których pojawia się warszawska Praga. Książka będzie stanowić istotne wzbogacenie oferty kulturalnej m.st. Warszawy. Praski przewodnik literacki twórczo rozwija koncepcję Żoliborskiego przewodnika literackiego, uwzględniając nowe pomysły autora, a także głosy czytelników Żoliborskiego przewodnika literackiego.

***

Paweł Dunin-Wąsowicz – warszawiak, dziennikarz, publicysta, krytyk literacki, varsavianista, redaktor naczelny miesięcznika „Lampa", założyciel wydawnictwa Lampa i Iskra Boża, autor kilkunastu książek. To wybitna osobowość artystyczna, erudyta, pasjonat tworzący wysokiej jakości dzieła literackie czy artystyczne (śpiewa i gra na gitarze w zespole Meble). Twórczo łączy odwołania do kanonu literatury z odniesieniami do książek niszowych, pisarzy zapomnianych lub współczesnych o jeszcze niewyrobionej marce. W 2017 r. ukazało się I i II wydanie Żoliborskiego przewodnika literackiego Pawła Dunina-Wąsowicza - na łamach którego autor wskazał ok. 300 źródeł literackich odwołujących się do rozlicznych miejsc na Żoliborzu. Książka spotkała się z entuzjastycznym przyjęciem różnych środowisk warszawskich, różnych grup wiekowych, a bardzo duże zainteresowanie nią przełożyło się na jej dodruk już w roku pierwszego wydania.

Książka Praski przewodnik literacki Pawła Dunina-Wąsowicza powstaje przy udziale środków Miasta Stołecznego Warszawy

Partnerzy projektu:

Miasto Stołeczne Warszawa Dzielnica Praga-Północ