Twórcy Niepodległej

"Twórcy Niepodległej"

- spacer po Cmentarzu Bródnowskim

DATA WYDARZENIA:  28.07.2018 (sobota); godz. 11.00

MIEJSCE SPOTKANIA: przed główną bramą Cmentarza Bródnowskiego, ul. Św. Wincentego 83

Rok 2018 jest dla Polaków ze wszech miar szczególny. Oto dokładnie 100 lat temu kraj nasz, uciśniony przez jarzmo zaborców, po 123 latach odzyskał należne mu miejsce na mapie Europy i świata.

Oddając hołd bohaterom walczącym o wolność Rzeczypospolitej, zapraszamy do wspólnego przejścia bródnowskim szlakiem niepodległości. Wędrując pośród mogił zasłużonych dla naszej wolności bohaterów, wspomnimy ich zasługi dla niepodległej Polski. Odwiedzimy m.in. znajdujące się na Cmentarzu Bródzieńskim mogiły Romana Dmowskiego, kardynała  Aleksandra Kakowskiego, groby uczestników walki o granice II Rzeczypospolitej oraz – kontynuując zeszłoroczną wędrówkę – wspomnimy znanych i lubianych ludzi kultury i sztuki.

Na spacer po Cmentarzu Bródnowskim zapraszamy w niedzielę, 28 lipca. Spotykamy się przed główną bramą Cmentarza (ul. Św. Wincentego 83) o godz. 11.00.

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Targówek nieodkryty! Cykl wakacyjnych wędrówek po dzielnicy. Edycja II” jest współfinansowany ze środków Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy.