Bo zaraz przyjdą chłopcy z Mokrej

"Bo zaraz przyjdą chłopcy z Mokrej”

DATA WYDARZENIA: 08.07.2018 (niedziela); godz. 11.00

MIEJSCE SPOTKANIA: przed Teatrem Rampa (ul. Kołowa 20)

Szlagieru „Chłopcy z Mokrej” znanego też pod tytułem „Księżyc frajer” słuchali nasi rodzice i dziadkowie w latach 60-tych XX w. Jarema Stępowski opisuje w nim imprezę w „Barze pod Karpiem” przy  ul. Stalowej 37, który zresztą pod nieco zmodyfikowaną nazwą: „Restauracja pod Karpiem” istnieje do dziś.

Zapraszamy na sentymentalny spacer po Targówku Mieszkaniowym. Opowiemy m.in. o działalności pobliskiego Teatru Rampa, odwiedzimy Skwer Wiecha. Spacerując ul. Mokrą, spróbujemy poczuć dawnego ducha ulicy. Na zakończenie, jak zawodowi detektywi przeprowadzimy mini śledztwo – postaramy się odnaleźć dom Balcerków, z którego rodzina z serialu „Alternatywy 4” nie chciała się przeprowadzać na Ursynów.

Spotykamy się w niedzielę, 8 lipca o godz. 11.00 przed Teatrem Rampa (ul. Kołowa 20).

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Targówek nieodkryty! Cykl wakacyjnych wędrówek po dzielnicy. Edycja II” jest współfinansowany ze środków Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy.