Aktywni i spełnieni na Ursynowie urodzeni

Fundacja Hereditas zaprasza seniorów z Dzielnicy Ursynów do udziału w projekcie

AKTYWNI I SPEŁNIENI NA URSYNOWIE URODZENI

W programie bezpłatne spotkania warsztatowe z ekspertami - dotyczące następującej tematyki:

1. Współczesne zagrożenia w środowisku miejskim:

a) zagrożenia bezpieczeństwa

W trakcie spotkań omówione zostaną najczęściej występujące rodzaje oszustw, w tym tzw. "na wnuczka", "na policjanta", "na kolegę". Zwrócona zostanie uwaga seniorów na równie często występujące podszywanie się oszustów pod pracowników opieki społecznej, pogotowia ratunkowego, urzędu skarbowego, ZUS-u, i in. Uczestnicy ponadto otrzymają zestaw rad i wskazówek, jak rozpoznawać, bronić się, zapobiegać i interweniować, w przypadku podejrzenia wystąpienia oszustwa; jak chronić swoje dane osobowe itp.

b) senior sam w domu

Moduł warsztatowy będzie poszerzał świadomość seniorów na temat ryzyka, jakie niesie za sobą nierozważne korzystanie z artykułów gospodarstwa domowego, sprzętów, które stworzone do ułatwiania życia, mogą być przyczyną kalectwa czy nawet zagrożenia życia. Seniorzy ponadto dowiedzą się o sposobach przeciwdziałania omawianym zagrożeniom, otrzymają klucz do postępowania, w przypadku wystąpienia czynnika zagrażającego czy samego zdarzenia.

c) senior w aptece

W ramach spotkań, seniorzy poznają najczęstsze błędy w przechowywaniu produktów leczniczych w domu (np. narażenie na nasłonecznienie, narażenie na temperaturę od urządzeń grzewczych) oraz w czasie podróży (np. brak opakowań termoizolacyjnych dla insulin, szczepionek). Ponadto poznają też częste błędy w nieprawidłowym sposobie stosowania leków (np. przed, w czasie lub po jedzeniu) lub niekorzystne łączenie leków z produktami spożywczymi.

d) bezpieczeństwo w handlu

W trakcie spotkań rozbudujemy wiedzę osób starszych w zakresie praw i obowiązków wynikających z zawarcia umów kupna - sprzedaży. Powiemy jak rozpoznawać manipulację i zmniejszyć podatność na nią; jak rozpoznać handlowca - oszusta; co zrobić, gdy padliśmy ofiarą "naciągacza", gdy ktoś chce nam "wcisnąć" w trakcie rozmowy telefonicznej telefon czy pakiet telewizji po okazyjnej cenie.

2. Warsztaty pierwszej pomocy przedmedycznej

Wśród poruszanych tematów i zagadnień, znajdą się m.in.:
a) Organizacja ratownictwa medycznego - podstawy prawne
b) Bezpieczeństwo własne, poszkodowanego, miejsca zdarzenia
c) Resuscytacja (dorosły, dziecko, niemowlę, noworodek, sytuacje szczególne)
d) Inne stany nagłe - drgawki, cukrzyca, zawał mięśnia sercowego, udar mózgowy, zatrucia, podtopienie, padaczka
e) Urazy mechaniczne i obrażenia - złamania, zwichnięcia, skręcenia, krwotoki, obrażenia klatki piersiowej, brzucha, kręgosłupa, głowy i kończyn
f) Ciało obce w drogach oddechowych u niemowląt, dzieci i dorosłych

3. "Żyję zdrowo" - spotkania i konsultacje z ekspertem ds żywienia

Wychodząc na przeciw potrzebie racjonalizacji żywieniowej osób starszych, projekt przewiduje spotkania z ekspertem ds. żywności i żywienia, dietetykiem, który znając zapotrzebowanie energetyczne osób oraz problemy towarzyszące osobom powyżej 60 roku życia, udzieli wsparcia w zakresie doboru odpowiedniej diety, zaspokajającej niezbędne potrzeby organizmu.

4. "Piękno nie zna wieku" - warsztaty wizażu

Warsztaty podzielone zostały na kilka modułów:
- Pierwszy zatytułowany „Makijaż”
- Drugi pt. „ Wizerunek jako element skutecznej autoprezentacji”
- Trzeci pt. „Ubiór, makijaż, kreacja”

5. Warsztaty z zakresu opieki nad dziećmi

Warsztaty z zakresu opieki nad dziećmi to cykl spotkań międzypokoleniowych, mających na celu promocję
wolontariatu wśród seniorów oraz integracji międzypokoleniowej.

6. Akademia Twórczego Seniora - warsztaty rękodzielnicze

Warsztaty twórcze dla seniorów to wielotematyczny, bogaty wybór form i metod pracy, dostosowanych do
indywidualnych preferencji i możliwości beneficjentów zadania. Udział seniora w danym typie warsztatu będzie zależał od jego osobistych zainteresowań daną tematyką. W ramach działania, uczestnicy będą mieli do wyboru udział w następujących rodzajach warsztatów:
1. Filcowanie na sucho:
Zajęcia polegają na nanoszeniu dowolnych wzorów tworzonych z kolorowej wełny czesankowej na przedmiocie uszytym z filcu (np. kosmetyczka, okładka). Do łączenia wełny z filcem używa się specjalnej igły trzymanej w ręce. Działanie to nie wymaga od uczestników ani wprawnej, pewnej ręki ani nawet dobrego wzroku.
2. Biżuteria
Biżuteria (naszyjniki, broszki, bransoletki) może być tworzona z wykorzystaniem bardzo różnych materiałów – filcu, koralików, masy solnej, sznurka. Zajęcia będą uwzględniały to, by łączenie (nawlekanie) poszczególnych elementów biżuterii było dostosowane do ograniczeń seniorów.
3. Kolorowanka na tkaninie
Przypomina robienie kolorowanki, (wypełnianie kolorem szkicu) tyle, że na tkaninie. Na kawałku płótna, które może być wykorzystane, jako serwetka, wierzch ozdobnej poduszki, czy obrazek po wprawieniu w ramki, maluje się specjalnymi farbami. Podanie gotowego wzoru do pokolorowania ułatwia wykonanie pracy bez konieczności narysowania.
4. Florystyka
Na tych zajęciach seniorzy mieliby możliwość nauczenia się, jak wykonać proste dekoracje florystyczne z gałązek, suchego materiału roślinnego (kwiaty, liście, owoce, nasiona), wstążek i piórek.
5. Szydełkowanie
Aby ułatwić seniorom szydełkowanie, zamiast cienkiej nitki lub wełny można zastosować grubą przędzę
uzyskaną z pociętej tkaniny.

7. Aktywności plenerowe - spacery pt:

a) "Hawaje i Polinezja na Ursynowie"

b) "Wizyta w Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej w Powsinie"

c) "Oczko wśród bloków – spacer wokół Jeziorka Imielińskiego"

d) "Leśna wędrówka do Pyr przez Las Kabacki"

e) "Naukowy Ursynów"

Ten element zadania to sprawdzone, a zarazem kluczowe z merytorycznego punktu widzenia narzędzie projektowe, niosące najwyższe walory kulturotwórcze, edukacyjne i rozwojowe.

UDZIAŁ W PROJEKCIE JEST CAŁKOWICIE BEZPŁATNY!!!

WSPÓŁPRACA