Fabryka Florange
Praga - moja pasja! Partycypacja praskiej młodzieży w rewitalizacji dzielnicy”

Dawna fabryka mydeł, perfum i kosmetyków Florange (1890-1920), ul. Stalowa 34, mieści się w zespole składającym się z kamienicy frontowej i trzech oficyn (dwóch bocznych i poprzecznej), powstającym od 1890 do 1920 r. Podwórko-studnia zostało zamknięte oficyną poprzeczną, w której w latach 20. XX w. funkcjonowała fabryka mydła. Uruchomiono ją po pierwszej wojnie światowej. Produkcja obejmowała mydła kosmetyczne i do prania, kosmetyki, proszki do prania, środki czystości. Od 1932 r. kamienica i oficyny były dzierżawione przez magistrat, który uruchomił tu koedukacyjną szkołę powszechną nr 44. Po 1945 r. pomieszczenia szkolne adaptowano na mieszkania.

Frontowa kamienica jest obiektem czterokondygnacyjnym. Na fasadzie zachowany jest częściowo neorenesansowy wystrój i detal architektoniczny: pasowe boniowanie na parterze, naczółki nad oknami, kostkowy gzyms koronujący, żeliwna balkony. Również na klatce schodowej do dziś obejrzeć można elementy detalu: żeliwną balustradę schodów, częściowo oryginalną stolarkę drzwiową i okienną.

Oficyna poprzeczna, mieszcząca niegdyś fabrykę, została wymurowana z cegły ceramicznej. Zastosowano tu nowoczesne żelbetowe stropy.

W 2009 r. po niezrealizowanej próbie rozbiórki obiektu fabryka została wpisana do rejestru zabytków (jako zespół składający się z kamienicy frontowej i trzech oficyn).

na podst.: M. Krasucki, Warszawskie dziedzictwo postindustrialne, Warszawa 2011, s. 161

Zobacz dodatkowe materiały o fabryce Florange na portalu projektu "Praga - moja pasja!": http://www.fundacja-hereditas.pl/pragamojapasja/fabryka-florange