Opieka nad zabytkami / Interwencje

Nowe życie latarni z ul. Podskarbińskiej

W końcu listopada fragment ulicy Rybnej został rozświetlony blisko stuletnimi pastorałami. Długo na nie czekaliśmy…

Dwie kadencje temu proponowaliśmy, aby pięć niszczejących przy ul. Podskarbińskiej pastorałów odrestaurować i przenieść na największy na Pradze Południe zachowany brukowany plac (u zbiegu ul. Mińskiej, Kamionkowskiej i Bliskiej). Potem sprawa przycichła (trochę też dlatego, że pojawiały się koncepcje żeby te pastorały i kilka innych z Grochowa przenieść na ulice Saskiej Kępy…). W ubiegłym roku tematem zainteresowali się dzielnicowi samorządowcy: burmistrz Tomasz Kucharski i radny Marek Borkowski. Mimo, że pierwszy jest przedstawicielem PO, a drugi PiS (co niestety bardzo często uniemożliwia dialog), to udało im się połączyć działania i doprowadzić do renowacji pastorałów. Oby więcej takich wspólnych działań było w dzielnicowym samorządzie ! Można powiedzieć, że nasze pastorały świecą dobrym przykładem ;)

We wtorek, 29 listopada, pastorały zaczęły być montowane na fragmencie ul. Rybnej (od ul. Grochowskiej do ul. Drewnickiej).

Już przed podłączeniem do sieci widać było, że latarnie współtworzą nastrojowy klimat.

Latarnie pochodzą z 1923 r., ale w foliowych zabezpieczeniach wyglądały jak nówki.

Wtorkowy wieczór na Rybnej był bardzo klimatyczny.

A to archiwalne już zdjęcie radnego Marka Borkowskiego z burmistrzem Tomaszem Kucharskim, gdy w ubiegłym roku zapewniali, że niszczejące pastorały zostaną odrestaurowane. Rok czekaliśmy aż zabytkowe latarnie staną na Rybnej, ale są !

W ratowanie pastorałów zaangażowana była również Katarzyna Komar-Michalczyk z Fundacji Hereditas. Fundacja zajmuje się ochroną dziedzictwa kulturowego i współpracuje m.in. z takimi magazynami, jak „Stolica”, czy „Spotkania z Zabytkami”.