Nasze wydawnictwa

Michał Gradowski
"Znaki na srebrze"
Znaki miejskie i państwowe używane na terenie Polski w obecnych jej granicach
Wydanie czwarte
ISBN 978-83-927791-6-2
Warszawa 2010
Wydawca Fundacja Hereditas
str. 343, format 13 cm x 20 cm
papier kredowy, oprawa twarda
cena 72 zł

Zapraszamy do lektury najnowszego wydania książki Michała Gradowskiego "Znaki na srebrze" - Znaki miejskie i państwowe używane na terenie Polski w obecnych jej granicach. Książka jest podstawą lekturą dla znawców oraz pasjonatów tematu, historyków sztuki, badaczy, muzealników, kolekcjonerów. Autor opisuje oraz ilustruje odmiany znaków miejskich i państwowych używanych na terenie Polski w obecnych jej granicach od połowy XVI wieku po dzień dzisiejszy. Książka zawiera dodatkowo charakterystyki znaków, ich historię, w tym dzieje cechów i urzędów probierczych, omawiane są uszkodzenia, fałszerstwa oraz metody datowania. Obecne wydanie zawiera szereg nowych faktów oraz korektę zauważonych błędów. Jak podkreśla Autor:

"Niebawem minie następne dziesięciolecie - czas więc dopisać nowe ustalenia i skorygować część starych błędów, a nade wszystko nanieść erratę na ostatnie wydanie, które wydrukowano bez korekty. Już dawno odszedłem na emeryturę, tak więc następne poprawki i uzupełnienia do tej pracy będziecie robili już Wy. Życzę Wam powodzenia i wytrwałości.

Michał Gradowski, jesień 2009"

« powrót do listy książek