Nasze wydawnictwa

Michał Krasucki
"Katalog warszawskiego dziedzictwa postindustrialnego"
wyd. Fundacja Hereditas
Warszawa 2009
ISBN 978-83-927791-4-8
158 str., 310 ilustracji czarno-białych i 15 kolorowych
format 210 x 135 mm
cena: 29,00
Nakład wyczerpany.

"Katalog warszawskiego dziedzictwa postindustrialnego" jest od dawna oczekiwaną przez varsavianistów publikacją, która ukazuje warszawskie zabytki poprzemysłowe (w sumie 98 obiektów) zlokalizowane na terenie Mokotowa, Śródmieścia, Woli, Pragi Północ i Pragi Południe. Książka uwzględnia obiekty wzniesione do II wojny światowej. Obiekty tego rodzaju niemal całkowicie pomijano w dotychczasowych opracowaniach, stanowiących próby katalogowej prezentacji zabytkowej substancji stolicy. Nie wszyscy mają też świadomość wartości (architektonicznej, konstrukcyjnej) obiektów powstałych w omawianym okresie.

Publikacja została opatrzona bogatym materiałem ikonograficznym (fotografie współczesne i archiwalne - ze zbiorów Archiwum Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Warszawie). Materiał uzupełniony jest indeksem, który ułatwia korzystanie z publikacji, a także mapkami poglądowymi poszczególnych.

W przygotowaniu jest 2. część Katalogu, która obejmować będzie obiekty z terenów stanowiących przedmieścia (np. d. ZM Ursus), a także budowle wzniesione po II wojnie światowej (w latach 40., 50., 60. XX w.). Materiał ten jest jeszcze mniej znany, niż zespoły omówione w części I.

Książka jest do nabycia w siedzibie Fundacji Hereditas (ul. Marszałkowska 4 lok. 4, od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-17.00) oraz w wybranych księgarniach Warszawy (m.in. GKN im. B. Prusa, Warszawianka, Księgarnia MDM, Księgarnia Amerykańska Wydział Architektury PW, Księgarnia Warszawska, galeria Decorada).

Publikacja została wydana dzięki dofinansowaniu ze środków Miasta Stołecznego Warszawy.

« powrót do listy książek