Nasze wydawnictwa

Jarosław Zieliński, "Realizm socjalistyczny w architekturze Warszawy. Urbanistyka i architektura"
wyd. Fundacja Hereditas
Warszawa 2009
ISBN 978-83-927791-3-1
439 str., 441 ilustracji czarno-białych
format 250 x 175 mm, oprawa twarda
cena: 60,00
Nakład wyczerpany.

Książka jest pierwszą na rynku varsavianów monografią architektury i urbanistyki Warszawy w latach 1949-56, skupiającą informacje pozyskane z archiwalnych źródeł (zestawienia, porównania, odniesienia do architektury ZSRR oraz innych krajów demokracji ludowej), informacje dotyczące planowania przestrzennego oraz jego wpływu na kształt miasta i sztuki, życia mieszkańców, poszczególnych obszarów architektury i jej stylistyki (gmachy użyteczności publicznej, biurowce, obiekty przemysłowe, architektura sportowa i rekreacyjna, architektura mieszkaniowa i in.) – na tle historycznym, społecznym i ideologicznym (społeczne funkcjonowanie doktryny w Warszawie).

Autor zarysowuje sylwetki architektów, zwraca uwagę na postawy ówczesnych twórców – do dziś budzące niemałe kontrowersje. Szczególną uwagę poświęca projektom niezrealizowanym. Tekst uzupełniony jest wyjątkowo bogatym materiałem ikonograficznym (441 ilustracji, w tym fotografie archiwalne, projekty archiwalne, fotografie współczesne, projekty niezrealizowane itp.), który podnosi dokumentacyjną wartość książki.

Autor – Jarosław Zieliński, historyk, jeden z najbardziej uznanych współczesnych varsavianistów, autor m.in. wielotomowego "Atlasu dawnej architektury ulic i placów Warszawy", monografii "Latarnie warszawskie. Historia i technika", przewodników po poszczególnych stołecznych dzielnicach, a także szeregu artykułów dot. historii i dziedzictwa Warszawy publikowanych m.in. na łamach "Stolicy", "Spotkań z Zabytkami", "Gazety Wyborczej - Stołecznej".

Książka jest do nabycia w siedzibie Fundacji Hereditas (ul. Marszałkowska 4 lok. 4, od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-17.00) oraz w wybranych księgarniach Warszawy (m.in. GKN im. B. Prusa, Warszawianka, Księgarnia MDM, Księgarnia Amerykańska Wydział Architektury PW, Księgarnia Warszawska, galeria Decorada).

Publikacja została wydana dzięki dofinansowaniu ze środków Miasta Stołecznego Warszawy.

« powrót do listy książek