Nasze wydawnictwa

"Warszawska Praga w latach 1939-1945. Fakty i wspomnienia z  czasów terroru"
Hubert Kossowski, Władysław Janczewski, Tadeusz Kulbicki
wyd. Fundacja Hereditas
Warszawa 2008
ISBN 978-83-927791-0-0
224 str., format: 145 x 210 mm, il. cz.-b.
okładka miękka foliowana
cena: 30,00 (wydawca pokrywa koszty wysyłki!)
Książka zawiera dodatek DVD
Nakład wyczerpany.

Na książkę złożyły się trzy autentyczne historie z lat ostatniej wojny, rozgrywające się na terenie warszawskiej Pragi oraz tzw. "Obroży" (rejony Marek, Legionowa, Rembertowa i Otwocka).

Część I - "Przedmoście praskie w l. 1939-1945"
to garść informacji dotyczących powstania warszawskiego na Pradze i na terenie "Obroży", skreślone piórem Huberta Kossowskiego, autora wystawy "Powstanie warszawskie na Pradze", zorganizowanej w 2007 r. na terenie d. WWW "Koneser". Autor pokrótce przedstawia przebieg działań bojowych oraz losy ludności cywilnej. Odkrywa tajne karty historii - pierwszych miesięcy zbrodni popełnionych przez NKWD i UB na warszawskiej Pradze.

Część II - "Szkoła pośród nocy"
- to spisane przez Władysława Janczewskiego, nauczyciela praskiego Gimnazjum i Licem im. Króla Władysława IV, wspomnienia dotyczące tajnego nauczania na Pradze - trudnych początków, zaangażowania mieszkańców oraz samych uczniów w jego organizowanie, zagrożeń i niebezpieczeństw związanych z  jego prowadzeniem.

Część III - "Mennica Państwowa - oczami jej mieszkańca i pracownika w latach 1939-1944"
- to wspomnienia z lat okupacji związane z jednym z najważniejszych praskich zakładów - z  Mennicą Państwową przy ul. Markowskiej 18 - skreślone ręką  Tadeusza Kulbickiego, który był synem komendanta obrony przeciwlotniczej Mennicy, Kazimierza Kulbickiego.

Książka zawiera dodatek DVD z relacją komendanta VI Obwodu AK "Praga", płka Antoniego Władysława Żurowskiego ps. "Andrzej"